Heat Racing - NMSBF Race Report - NC1 2013:

Siste Oppdatering 25.05.2013

 

 Sæbyvannet Grand Prix, NC 1 2013

Aremark 14.mai 2013

Som så mange ganger før var ØMBK også i år vært for den første Norgescuprunden 11. og 12.mai. Formann Hilde Ertnes hadde også i år vært tidlig ute med planlegging, og hadde lista med ansvarsfordeling og oppgaver klare allerede på klubbmøtet 9.april. Det var i slutten av april stor usikkerhet om vi i det hele tatt kunne arrangere løpet som planlagt da isen på Sæbyvannet var uvanlig sein med å slippe taket i år. På dugnaden siste helga i april lå isen fortsatt 5-10 cm tjukk. Formann Hilde Ertnes foret Facebook med bilder og opplyste oss om hvordan det stod til. Den første uka i mai var heldigvis sjøen isfri og vi kunne forberede racetsom planlagt.

Pga. den sene sesongstarten hadde det for de fleste blitt lite prøvekjøring og testing av både gamle og nye båter, men det lot generelt sett ikke til å være et stort problem. Siden det var Kristi Himmelfartsdag 9. mai og en inneklemt fridag for de fleste 10. mai hadde en del førere ankommet allerede onsdag kveld og i løpet av torsdagen. Prøvekjøringen åpnet fredag kl 12.00 og det ble kjørt og testet båter til langt ut på ettermiddagen. Trenden med at flere og flere førere, også med familiervelger å overnatte i telt, campingvogner og bobiler har vedvart og har tilført miljøet mye sosialt sett med hyggelig prat og samvær utover kvelden og natta på Norgescuprundene. Parkeringsplassen var også i år full, og overnattende gjester betalte en avgift på 100 kr til klubben.

Hele 48 førere og 115 båter var påmeldt. I år er det VM-kvalifiseringssesong og det er viktig for førere med VM-ambisjoner å være med og konkurrere om Norgescuppoengene. Nytt i år er at det har blitt innført en O-26 Standard Zenoah prøveklasse. Det skal bli spennenede å se om denne klassen rekrutterer nok førere og interesse i år til at den evt. kan innføres som en vanlig O-klasse neste år. Reglene sier at det i slutten av sesongen må ha vært minst 3,5 båter i snitt pr. løp for at det skal kunne skje. Til NC-1 ble 8 båter påmeldt, så det ser foreløpig lovende ut. Det kan bli viktig for modellbåtsporten i fremtiden at denne klassen ikke forsvinner da det er verdens mest brukte motor for modellbåter. Som standardmotor er den lett å få til for nybegynnere og billig i innkjøp, vedlikehold og drift, dvs den er viktig for rekruttering til modellbåtsporten. I Sverige har de kjørt denne klassen i flere år og den er meget populær med jevn og fin racing.

Lørdag:Værprognosen for lørdag varikke så værst, og holdt stikk med forholdsvis kjølig vær og sydvestlig vind. Kjøreplassen er følsom for nordavind som lager for store bølger i hydroklassene, men på lørdag morgen var det perfekt båtvær med bare litt krus på vannet.

Kl 07.45 innkalte formannen til førermøte og ønsket alle førere velkomne, og spesielt til 2 debutanter og til 2 svenske ringrever fra henholdsvis Sundsvall og Stockholm. De har kommet hele denne veien for å kjøre race hos oss flere år på rad noe vi setter stor pris på. At Åke og Janne selger masse «godis» til oss fra bobilen sin blir verdsatt av oss førere som har slike godtesugne båter som ikke kan få nok småprylar. NMSBF formann Morten Hatlevold kom med en del informasjon og  formanende ord og Rune Dyran informerte om en del viktige kjøreregler det ofte er diskusjon og krangling om. Det ble informert om at krangling med hoveddommer ikke ville bli godtatt. Nytt for første gang var at alle Zenoah-båter ble innkalt til inspeksjon for godkjenning.

Kl.08.00 var det første heatet i gang, med påfølgende rullering av offshore-og hydroheat opp gjennom klassene. Deretter 2 runder med hydroklasser, og til slutt vanlig rullering med vekselvis offshore og hydroheat. Midt på dagen i tolvtiden var det en halv times pause hvor ØMBK stod for gjennomføringen av to heat i Standard Zenoah klassen.

For noen år siden var det vanlig at de første heatene i sesongen preges av mye stopp, kræsjer ograce incidents. Det er det mye mindre av nå. Førerne har tydelig blitt flinkere og mer rutinerte, kjørerfortere og likevel mer kontrollert.

Hoveddommer Øivind Reppen avviklet heatene rutinert og effektivt, og i femtiden var alle lørdagens heat unnagjort og formannen tillot prøvekjøring i en halv time. Samtidig kom regnet. Vi var i grunnen heldige med timingen værmessig.

Søndag:  Klokka 08.45 var det førermøte. Surt og kaldt, bare 7-8 grader og fortsattregn og sydvestlig vind. Folk så ut som pingviner i termodresser, regntøy og med luer. I midten av mai i Østfold! Men alle var klare til start og lot seg egentlig ikke affisere så mye av været. Vi har de siste 3 årene blitt vant til våte og kalde NC-runder, men vi klarer å ha det gøy til tross for dårlig vær. 

Også søndagens heat gikk knirkefritt. Det ble gjort en liten vri med at de små offshore-og hydroklassene kjørte først før kirketid da de støyet minst. I kirketiden, fra kl 11.00 –12.00 var det innlagt pause med fullstendig forbud mot å starte motorer. Kiosken ble godt besøkt i pausa da den hadde salg av det vi trenger mest: Pølser, hamburgere, vafler, kaffe og brus. Etter pausa avviklet vi heatene uten problemer og protester av noe slag. For førstegang ble det i Zenoah heatet demonstrert  piruetter for publikum  av ØMBK medlem Kai Bråthen med katamaranen sin i et heat, men siden han helt tydelig hadde kontroll over båten ble han ikke bedt om å ta den inn.

I halv fem tiden var søndagens heat kjørtog premieutdelingen foretatt, og tradisjonen tro stoppet det å regne. Det ble rett og slett et nydelig og varmt vær.

Hyggelig var det at Moss Avis sendte en journalist til oss og ga oss god mediedekning og reklame for det vi driver med. Gå inn på Moss Avis.no  Der finner du reportasje og en flott bildeserie fra NC-1 og mulighet for å kjøpe bilder også.

Generelt sett skjer det hvert år en utvikling langsomt men sikkert på båt, motor og utstyrsfronten. Særlig har det skjedd mye på motorsiden i O-27 klassen som har ført til at disse båtene nå er tideler langsommere enn de beste O-35 båtene. Det har ført til at O-27 båter nå stiller opp i O-35 heatene med små 28,5 –29,5ccm motorer og kan hevde seg på rolig vann. Utviklingen i O-35 klassen er mest på skrogsiden, hvor trenden nå går mot mindre skrog igjen på ca 150 cm, omtrent den størrelsen der O-35 startet for 12-15 år siden. Forskjellen er bare at de nye skrogene må tåle mye mer hestekrefter og fart. Da kjørte vi 22 –24 runder pr heat (vm kvalik 2004) og idag kjører vi 28-29 runder på NC-rundene, også med store båter på 170 –180cm. Skal bli spennende å se hvordan dette utvikler seg med de nye små skrogene i løpet av sesongen. 

Til slutt en stor takk til Øivind Reppen som sporty stiller opp som hoveddommer hele helga. En stor takk også til Marianne Jørgensen som serviceminded og med godt humør stod i kiosken hele helga. Også en takk til Morten Hatlevoll som har utviklet det nye påmeldings-og betalingsskjemaet og som har tatt seg av heatoppsettene. Ikke minst en stor takk til vår kjære formann Hilde Ertnes som har stått på og trukket i alle trådene for at arrangementet skulle gå knirkefritt. Når alle medlemmer gjør sin del av jobben går stevnene meget bra.

For å se resultater, tider etc. fra løpet, gå innpå NMSBF.org , heatracing siden, under resultater. Der vil du finne alle detaljer du ønsker å studere.

Mvh,

Ole-Bjørn Tjugen,

sekretær

 

 

 

 

NC1 2013 Resultater Hydro

NC1 2013 Resultater Offshore