Heat Racing - NMSBF Race Report - NC1 2012:

Siste Oppdatering 25.05.2012

 

Halden, tirsdag 22. mai  2012

 

Østfold Grand Prix, NC1  2012

 

 

Som så mange ganger før åpnet ØMBK norgescupen med å arrangere det første løpet for radiostyrte modellspeedbåter i offshore- og hydroklassene.

 

Onsdag 16. mai.

Dugnad. Vår nye formann Hilde Ertnes var tidlig ute allerede i april med en liste over hvem som hadde ansvar for hva før og under løpet, og onsdagen før løpet var det dugnad med opprydding og frisering av kjøreplassen. Det var i mars måned etter at isen gikk bekymring for om løpet kunne avholdes på Sæbyvannet pga. veldig lav vannstand, grunnet drenering av avløpet fra Sæbyvannet. Men bekymringen viste seg heldigvis å være ubegrunnet da vannstanden nå er der den skal være igjen. I stedet minker heretter faren for flomvannstand i sjøen noe som kan være et stort problem etter store nedbørsmengder om høsten.

 

Torsdag 17. mai.

De ivrigste var allerede på plass på kvelden på nasjonaldagen, med bobiler og campingvogner. Bl.a to bobiler fra Stockholm og en helt fra Sundsvall, 11 timer unna. Vi setter stor pris på at søta bror finner det bryet verdt å reise helt til oss for å konkurrere med oss. Vi var litt bekymret for om kjøreplass og parkeringsplassen på andre siden av veien ville holde til hele norgescupsirkusets plassbehov, etter erfaringen fra i fjor. Jon Ertnes organiserte dette i år slik at det ble plass til alle, og nytt av i år ble det avkrevd en liten campingavgift på kr 100,-. Det ble tom. plass til at nysgjerrig publikum kunne få parkert  for å få tatt seg en titt på hva dette var for noe som freste rundt på vannet.  

 

Fredag 18. mai.

De fleste førere var nå kommet, kjøreplassen var full av telt. Miniracing fra Stockholm hadde mye godis å by på fra salgsboden / campingvogna si, og det var mange innom for å kjøpe seg små båtprylar, enten man nå hadde bruk for dem eller ikke.

 Sol og lett bris. Litt mye vind, som resulterte i at et team fikk litt for mye luft opp under teltduken og hele greia havnet i en haug på bakken. Det samme skjedde med forteltet til en campingvogn. Det var imidlertid bare sønnavind, som på Sæbyvannet ikke roter opp noen store bølger, så prøvekjøring i hydro- og offshoreklassene pågikk hele dagen frem til kl 18.30 med unntak av en times pause da antennewirene ble strukket opp. Startklokka ble denne gang satt opp i ei jolle, noe som fungerte helt utmerket. Kvelden ble som sedvanlig meget sosial, da førere i ren gjensynsglede delte med seg av alt drikkbart drivstoff og stemningen ble høy under mange fortelt utover kvelden.

 

Lørdag 19.mai.

Race day: Skyet oppholdsvær, fuktig, kjølig, litt vind fra syd. Bra føre for oss. Hele 47 førere med 101 påmeldte båter. Meget bra deltakelse inkl. 3 svenske førere.  Litt igjen til rekorden i 2011 med 113 påmeldte båter, dengang med 9 svenske førere.  Ingen fikk startnekt pga for sein innbetaling,- det har hjulpet å stramme inn dette.

Nøyaktig kl 07.45 var det førermøte, tidlig, men må til for å klare å kjøre igjennom nødvendig antall klasser i løpet av lørdagen.

Kl 08.00 var O-3,5 Junior klare til start. Noen omstarter ble det som det pleier i det første heatet ved norgescupstart, men så rullerte heatene som på skinner utover hele dagen. Først en runde med vekselvis hydro og offshoreklasser, så to runder med hydroklasser og så tilbake til en runde med rullering mellom offshore og hydro. Hoveddommer var som vanlig Øivind Reppen som med rutinert, vennlig og fast hånd styrte heatene. Hadde vi overholdt 3-minuttersregelen mellom heatene etter at hentebåten var kommet inn ville ikke tidsskjemaet holde, så rulleringen gikk gjennomsnittlig litt kjappere enn dette. Meget bra at alle førere er så kjapt klare til start på brygga!

Selve kjøringen pleier å være litt rusten i de første heatene etter vinterdvalen, men det var det ikke mange spor etter her. Relativt lite driftsstopp, og ikke mange disputter pga stygg kjøring. Noen få  tvilsomme race incidents var det, men ikke mer enn normalt. Det merkes at førerne blir mer og mer rutinerte til å kjøre år for år. 

Lørdag kveld: Heatene var unnagjort i 18-tiden. Det var kjølig og det begynte å regne. På den siste oppdateringen hadde  Yr.no  meldt oppholdsvær hele helga, men det holdt ikke helt stikk. Men vi kan ikke klage siden kjøringen var avsluttet for dagen. De fleste førere hadde rast fra seg kvelden før og lørdagskvelden ble litt roligere. Det ble grillet pølser og de fleste koste seg med et par øl og småpratet om modellbåtenes mysterier og dagens racehendelser.

 

Søndag 20.mai.

Førermøte 11.45. God tid til å gjøre klar båtene. Sol, varmt vær, nesten vindstille,- perfekt hydrovær og godt for kropp og sjel. Kl 12.00 var vi i gang. Mindre luft til motorene og nitroklassene måtte leane inn motorene ganske kraftig. Også søndagen rullerte heatene bra. Ingen tid til pause midt på dagen. Mange førere var forståelig nok interesserte i å slippe å komme hjem midt på natta. Mye bra racing, og gledelig nok noen race rookies også som kjørte meget bra. I O-27 var det tredelte heat, hele 29 førere stilte til start, og da var tom. en del faste kjørere forhindret fra å delta på NC1. Denne klassen bare fortsetter å vokse og det var mye god racing. Dette er en ny Naviga klasse med VM  for første gang i år. Farten her har økt betraktelig de siste årene og kan sidestilles med O-15 nitro-båtene. Det skjer mye nytt her på skrog og motorsiden og utviklingen her fortsetter  nok i en del år ennå da det på verdensbasis har blitt den største klassen og dermed interessant for motor- og skrogfabrikantene. I O-35 var det litt mindre deltakelse enn normalt, og denne gang kunne enkelte små O-27 båter klare å vinne heat pga mindre røff sjø fra færre store O-35 båter. Faktisk hadde O-35 båtene problemer med å henge med farten til de små kjappe båtene på flatt vann. Trenden ser ut til å gå i retning av at flere førere velger å delta i O-35 med små O-27 båter med bla. billige Zenoah motorer på 28,5 ccm. Dette vil fungere bedre og bedre jo flere det blir av dem. I gas hydro var det denne gangen dessverre bare 6 deltakere, men også her med noen debutanter. H-27 blir også for første gang VM klasse. Også denne klassen har blitt populær på kort tid. Fartsmessig ligger de et sted mellom H-7,5 og H-15. Mer enn nok til å gjøre dette spennende for både førere og publikum.

Bra racing, få stygge episoder, og enkelte påkjørsler av døde båter. I 18.30-tiden var det siste heatet unnagjort og deretter premieutdeling. For å se plasseringer, rundetider og annen info, gå inn på NMSBFs hjemmeside «www.nmsbf.org»  under «heatracing» og «heat racing resultater».

 

Alt i alt ble det en vellykket race helg. Jevnt over meget bra kjøring og gode heat . Av direkte uheldige episoder kan nevnes at Jan Kronstrand (Miniracing) sin H-27 hydro gikk for full maskin fra brygga og rett på land. Motoren hylte til den ble helt kokt og skar seg. Meget ergerlig å få ødelagt en ny QD motor slik! Andre fikk også motorhavarier i O-35 og måtte trekke seg fra konkurransen.

 

Hjertelig takk igjen til Øivind Reppen som igjen stilte opp som hoveddommer, og til formann Hilde Ertnes som har organisert og trukket i trådene for å få alt til å gå smidig og greit. Hjertelig takk til Heidi Hanssen og Anne Lise Aspjøt som stod hver sin dag i kiosken. Takk også til NMSBF formann Morten Hatlevoll som setter opp norgescup-heatene og NMSBF web ansvarlig Stein Tumert som legger alt ut på nettet.

 

Da møtes vi til dyst på neste norgescuprunde i Drammen.

 

Ole-Bjørn Tjugen,

sekretær ØMBK.

 

 

 

NC1 2012 Resultater Hydro

NC1 2012 Resultater Offshore