Heat Racing - NMSBF Race Report - NC5 2011:

Siste Oppdatering 18.09.2011

Sæbyvannet Grand Prix, NC 5 2011

NC 5, fredag 2. og lørdag 3.september ble som vanlig avholdt på Østfold Modellbåtklubb sin faste bane på Sæbyvannet i Svinndal i Østfold.

Siden det var ØMBK sin tur å arrangere avslutningsfesten med tilhørende premiering av både NC 5 og hele Norgescupen ble løpet som alltid arrangert fredag og lørdag. Forberedelsene til løpet og avslutningsfesten hadde pågått noen uker allerede og onsdag og torsdag før løpet var mange av klubbens medlemmer på plass for å gjøre de siste forberedelser med sikkerhetsnett, klokkeflåte, rundetellerwirer, høyttalere, bøyer osv, i det hele tatt alt som må være på plass før løpet fredag. Formann Jon Ertnes hadde i god tid satt opp en ansvarsliste slik at alle visste hvem som hadde ansvar for hva.

Torsdag: De fleste førerne hadde allerede kommet. Plassen på begge sider av riksveien var stappfull av campingvogner, bobiler, telt og en buss. Våre gode naboer fra øst hadde også ankommet, noen faktisk natta før. Hadde det kommet en campingvogn til hadde det ikke vært plass. Mange benyttet anledningen til å få prøvekjørt. Nå stod det om viktige poeng, og båtene måtte funke optimalt. Klokka 18 var testingen slutt og grillene ble fyrt opp. Utover kvelden ble det mye sosialt samvær og god stemning.

Fredag: Bra vær, overskyet og vindstille. Ingen selvfølge denne høsten med store nedbørsmengder mer som en regel enn et unntak. 07.45 var det førermøte. Formann Jon Ertnes ønsket alle velkommen til NC 5 og kom med noen praktiske opplysninger. Faktisk var det rekordmange båter påmeldt, forrige rekord på NC 1 i 2009 var 112, denne gang var det 113! Rett nok inkluderer det 14 påmeldte svenske båter, men likevel rekordmange. De to siste årene har vi nordmenn og svensker blitt mye flinkere til å besøke hverandre. Av totalt 57 førere var 9 svenske. Forbundsformann Morten Hatlevoll presiserte en del viktige regelforskjeller mellom Norge og Sverige og kom med noen formanende ord om pen kjøring, presiserte viktigheten av å holde sporet bl.a.

KL 08.00 var vi etter skjema i gang. Da formann Jon Ertnes annonserte at kr 3.000,- ville gis til den  som tok på seg å kjøre computeren, sa Thor-Asbjørn Nielsen fra Buskerudklubben spontant ja, forlot brygga og kjørte deretter alle heatene. Speaker og hoveddommer / løpsleder var som vanlig Øivind Reppen. Vi kjørte som vanlig rullering offshore-hydro. Etter en ferdigkjørt runde ble det kjørt to omganger i hydroklassene og deretter en ny runde med rullering mellom offshore og hydro. Jevnt over lite stygg kjøring og ikke altfor mange crasher og påkjørsler av døde båter. Men nerver og racing var det: Etter det første O-3,5 heatet kom hentebåten inn med 9 døde båter...  Hele dagen gikk uten problemer. Løpsleder avviklet heatene effektivt og i 16-tiden var vi ferdige. De som ville kunne da sette båter på vannet for prøvekjøring og testing.

Fredagskvelden var hyggelig, masse folk overnattet på stedet og det ble masse sosialt samvær, grilling, god drikke og samtaler om vår felles interesse og dille: Modellbåt. Mange historier og tips krysset landegrensene. Svensker og nordmenn trives godt sammen, selv om vi er konkurrenter på brygga. Mange valgte å legge inn årene og hoppe til køys før midnatt da det var viktig å være i form dagen etter.

Lørdag: Kl 07.45 var det førermøte. Klokka 08.00 var vi i gang. Viktige poeng måtte sankes. Her gjaldt det tross alt om viktige norgescuppoeng. I flere klasser var det ennå åpent om hvem som ville gå av med pallplassene og dermed VM-billettene som mange var sugne på. Mye hard racing i alle klasser. I O-27 var det hele 27 deltagere og tredelte heat. Det var ikke lett å få oversikt her. Det må nevnes at farten og nivået på førerne har økt mye i denne klassen de siste to årene. De raskeste førerne klarer å kjøre 28-29 runder pr. heat, noe som er like raskt som de beste O-35 og O-15 båtene. Rundetider på under 15 sek forekommer, og da går det fort! Øivind Reppen avviklet heatene raskt og effektivt som dagen før og i 14.30 tiden var alle heat i NC 5 og Norgescupen 2011 avviklet.

Av spektakulære hendelser kan det nevnes at Tore Hildes H-15 båt ble kjørt til skrot i løpet av brøkdelen av et sekund. Direkte treff fra en annen utrigger i 130 km/t etterlater bare rester.  Da vi hentet det som var igjen av hydroen så vi at motoren hang løst over skrogsiden, hengende i fuelslangen! Potta og det meste annet som skal til for at vi kan kalle det en båt var ødelagt eller borte. Han tok det som en mann og flirte, selv om vi først lot ham tro at motoren var borte også.

En annen insident som kan være verdt å nevne er da Kai Bråthen i et O-35 heat fikk en tverr og slo rundt med sin Nodd V 180 rett til venstre for brygga. Rett bak Kai kom Are Kvisberglien i 80 km/t med sin ikke mindre 15 kilos MHZ V båt.  Han hadde ikke tjangs til å rekke å styre unna og traff kjølen på Nodden perfekt til å utføre det som må være norgescupens høyeste og lengste svev hittil. Ca 4-5m høyt og 12 m langs brygga fløy den! Utrolig nok ble ingen av skrogene skadet. Enda bedre var det at båten ikke landet på brygga full av folk.  

Avslutningsfesten: Denne gang ikke i Bøndernes Hus i Svinndal, men i stedet i et lignende lokale landlig beliggende i Sarpsborg. Festkomite ved Hilde Ertnes og Kai Bråthen sørget for et  velsmakende og bugnende koldtbord. Før vi spiste ble NC-5 vinnerne premiert og etter maten ble Norgescupvinnerne premiert av NMSBF formann Morten Hatlevoll. Denne gang ble det gjort litt mer stas ut av premieringen med premiepall og utdeling av medaljer. Til slutt ble nasjonalsangen spilt og alle medaljevinnere stilte opp og sang «Ja vi elsker» så surt vi kunne i den grad teksten lå inne på harddisken. Men slik bør det gjøres i årene fremover også. Det var en god fest med glad og hyggelig stemning og mange av svenskene var med og feiret sammen med oss, noe som ble satt godt pris på.

Nå er racesesongen over. Kanskje tid for hvile for noen, oppladning og båtbygging for neste år for andre, eller en kombinasjon. 8 stykk fra ØMBK er fortsatt så kjøresugne at vi drar over grensa til Karlstad for å kjøre løp neste helg. 

Til slutt en stor takk til Øivind Reppen som gang etter gang tar på seg speaker og hoveddommerjobben selv om han ikke er så aktivt med ellers, og takk til Thor-Asbjørn Nielsen som tok computerjobben på strak arm. En stor takk til Ann Bråthen og de to niesene Heidi og Siri som også i år tok den viktige jobben i kiosken. Til Hilde og Kai som arrangerte festen, og ikke minst til vår gode formann Jon Ertnes som har trukket i trådene slik at alt har gått som smurt under NC 5. Også en takk til Formann Morten Hatlevoll som med tunga rett i munnen tar seg av heatoppsett, papirarbeidet og poengutregningene parallellt med egen båtkjøring og barnepass.

Mvh,

Ole-Bjørn Tjugen,

sekretær.

 

 

Klikk for å se foto galleri

NC5 2011 Resultater Hydro

NC5 2011 Resultater Offshore