Heat Racing - NMSBF Race Report - NC1 2010:

Siste Oppdatering20.05.2010

Sæbyvannet Grand Prix, NC1 2010.

NC 1, 15.-16. mai 2010 gikk tradisjonen tro av stabelen på Sæbyvannet i Svinndal, Østfold.

Forberedelser til løpet i form av dugnader foregikk allerede lør. 10. april hos formann Jon Ertnes med bygging av 3m ekstra flytebrygge og nede på kjørevannet med å reparere de gamle bryggene. Lørdagen etter var kjøreplassen shinet opp, klar for sesongens første race. Skjærtorsdag og før racet ble racebøyer lagt ut, jernramma for rundetellerwirene stemplet fast i mudderet og nye sikkerhetsnett for eventuelle løsslupne båter satt på plass.

Fredag: På formiddagen hadde de fleste førerne ankommet og begynte å rigge seg til med bobiler, busser, campingvogner, telt og paviljonger. I år var det god plass til alle da kjøreplassen også i år har blitt litt utvidet. Hyggelig var det at også en gruppe på 8 svensker hadde kommet og så ut til å trives godt blant oss norrbaggar. Janne och Åke Kronstrand åpnet den rullende butikken (Miniracing) for oss og demonstrerte nytt utstyr og noen lekre Zenoahskrog. Været var bra, skyet og nærmest vindstille og alle fikk prøvekjørt frem til kl 17. Etter at det var satt stopp for kjøring av forbrenningsmotorer ble en del elektrobåter demonstrert og testet. Og for en fart! Disse 29 toms offshoreskrogene gikk som på skinner og langt fortere enn både O-3,5 og 7,5 båtene som er litt større. Jørn Markset er promotor for Fast Electric i Norge, og det er ikke umulig at dette kan bli en konkurranseklasse hos oss også.

Lørdag: Gråvær og lett regn. Langtidsvarselet var i utgangspunktet bra, men ble mer og mer usikkert. OK, det er jo vannsport vi driver med.

07.45 var det førermøte. 96 båter var påmeldt, ikke riktig like mange som i fjor da det var 112, men nok til at vi hadde et trangt tidsskjema. Forman Jon Ertnes ønsket velkommen og kom med en del praktiske opplysninger, bl.a ville det bare bli 3 min mellom heatene etter at hentebåten haddde kommet inn med døde båter. Morten Hatlevoll, ny formann i forbundet formante oss til å kjøre med innsiden av hodet da en god del av oss også gjerne ville ha med oss hele båter bl.a til VM. Vi fikk etter kort tid problemer med at startklokka ikke sendte signaler til PCen, men etter en times tid var dette fikset. Løpsleder og hoveddommer Øivind Reppen avviklet heatene på en effektiv og grei måte, og Espen Haugen kjørte heatene på laptopen. Heatene forløp greit hele dagen med rullering mellom offshore og hydro klassene. NRK Østfold var også på plass i flere timer og filmet. Moss Avis og Demokraten hadde også vært der uten at vi helt hadde vært klar over det. Varaordfører i Våler Kommune, Lena Kristin Risan, med mann og barn var der i flere timer, snakket med førere og fulgte fascinert med på de små raske båtene på vannet. I 17-tiden var lørdagens heat unnagjort, en litt fuktig (regn) men vindstille dag. Alle virket stort sett fornøyd. Nå var det bare å gjøre seg klar til fest.

Lørdag kveld og natt: ØMBK har i år 30års jubileum, noe som vi ikke ville la gå upåaktet hen. Formansfrue festkomiteansvarlig Hilde Ertnes med festkomiteassistent Kai Bråthen arrangerte fest på Bøndernes Hus i Svinndal hvor det ble servert nydelig koldtbord, øl og vin. Alle i båtmiljøet var med, med respektive og barn. Formann Jon Ertnes holdt en tale og gav et resyme av klubbens 30-årige historie og nevnte spesielt Leif Rasmussen som har vært en av klubbens gryndere og styremedlem hvert eneste år i 30 år. Uten ham ville det ikke vært noen klubb i dag og et så stort speedbåtmiljø i Østfold. Morten Hatlevoll takket det gamle styret i NMSBF,- Kjell Gunnar Noddeland, Tore Hilde og Jørn Markset for deres store innsats gjennom mange år. Varaordfører Risan tok også ordet på vegne av Våler Kommune og uttrykte sin støtte til klubben og overrakte en sjekk pålydende kr. 1.000! Det er flott at ØMBK har politikernes støtte! Det er nok en fordel for klubben at vi har en formann fra lokalmiljøet og som har en god dialog med politikerne. Vi koste oss alle med god mat og drikke, og utover kvelden gikk praten livlig om trimmede motorer, raske skrog og modellbåtenes fine former. Klokka 2 begynte festarrangør Fru Ertnes å blinke med lysene. På tide å jage hjem de største festløvene.

Søndag: Nei og nei. Regn i strie strømmer. Skal vi ikke snart få arrangere et løp i bare fint vær? Mai

skal jo liksom være en måned med tørt og fint vær. Vannsport..... Klokka 11.00 ble det demokjørt et FE-race. Riktignok var det foreløpig bare 4 stk som stilte til start men vi fikk alle se farts- og moro-potensialet i disse små båtene. Ingen tvil om at dette også vil kunne være en fin og enkel inngangsbillett til båtsporten vår for juniorene, samtidig som man kan utvikle og sette opp disse skrog-motor-batteripakkene til å oppnå svært høye hastigheter. Disse 29 toms (74 cm) offshore V-bunns skrogene så ut til lett å overstige 100km/t med full kontroll rett fram. Kjøretiden i et heat var i følge en av førerne 6-7 min.

Kl 11.45 førermøte og kl 12.00 etter kirketid var vi i gang. Også søndagens heat gikk som smurt. Hard racing i alle heat og lite stygg kjøring. Det lille som var av episoder tok dommerne seg av. Men Trond Hødnebø må sies å ha båter med kraftige magneter. Han kjørte i to klasser og hver av båtene ble påkjørt to ganger da de lå døde i vannet. Heldigvis kom han seg hjem med nogenlunde helskinnede båter. Ved ett av tilfellene slo O-35 båten som kjørte på ham opp roret, dro ut til høyre (heldigvis) og fløy mange meter og traff øverst i hjørnet på startklokka med et stort brak. Heldigvis ble ikke klokka skadet og båten lot seg merkelig nok reparere til race neste helg.

I 18-tiden var det klart for premieutdeling. Til sesongens første NC-runde å være var det mye bra og disiplinert kjøring og relativt sett lite stygg kjøring og påkjørsler av døde båter. Det er tydelig at det er mange rutinerte og dyktige førere i miljøet. Samtidig er det gøy at mange relativt ferske førere står på og litt etter litt tar heatseire og de øverste palleplassene de også. Vi var alle enige om at vi hadde avviklet NC1 på en god og effektiv måte, og vi fikk fra flere førere positiv tilbakemelding på dette også.

Vi takket svenskene for at de kom hele den lange veien til oss. Det er gøy å kjøre race med, og slå av en prat med dem også. De ønsket oss velkomne til Nora, og det ser ut til at det kan bli en hel gjeng fra oss, rundt regnet 10-12 stk. Vi koste oss alle i Nora i fjor og det blir sikkert like hyggelig der i år også, nesten midt i Nora sentrum. Og så er det å håpe at de av oss som skal til VM 14 dager etter kommer hjem fra Nora med hele båter og motorer....

En stor takk til Stein Tumert og Kjell Gunnar Noddeland som tok på seg online påmelding samt å sette opp heatene, til hoveddommer og speaker Øivind Reppen som hele lørdag og søndag avviklet og kommenterte heatene på en forbilledlig måte og til Espen Haugen som stilte opp og med en rutinert hånd styrte heat og rundetellersystem. En stor takk også til Ann Bråthen og hennes to nieser Heidi og Siri som velvillig betjente kiosken hele lørdag og søndag. Til Hilde Ertnes og Kai Bråthen for å arrangere jubileumsfesten, og ikke minst til vår formann Jon Ertnes som med entusiasme og dyktighet har trukket i alle trådene for å sy dette sammen til en flott race-helg.

Mvh,

Ole-Bjørn Tjugen,

sekretær.

 

Klikk for å se foto galleri

NC1 2010 Resultater Hydro

NC 1 2010 Resultater Offshore