Heat Racing - NMSBF Race Report - NC4 2009:

Siste Oppdatering 27.09.2009

Eggedal Aquadrome Grand Prix NC4 2009

I år hadde vi den store glede å endelig kunne arrangere vårt Norgescupløp på eget kjørested!

Et tilbakeblikk viser at Buskerud RC Båtklubb tradisjonelt har arrangert på Damtjern på Liertoppen, men der er det nå satt opp autovern langs veien som hindrer adkomst til kjørestedet. Dessuten har det vært problematisk med modellbåtkjøring når det er pent vær, med badegjester på stranden like ved. Vi har derfor vært på jakt etter nytt kjørevann, men det har vist seg at det er ingen enkel sak å komme i mål med. Kommuner, naturvernforeninger, grunneiere og nærliggende beboere har nesten alltid innvendinger som gjør at vi må skrinlegge planene for de vannene vi har blinket oss ut. De siste 2 årene har vi derfor lånt Østfold Modellbåtklubbs anlegg på Sæbyvann.

Men i fjor høst kom vi i kontakt med Bottolfshus som driver ”Hebbes racing” ved Solevann i Eggedal. Han har biler til utleie for israce på vannet i vintersesongen. Modellbåtkjøring har han kjennskap til fra tidligere, og han ønsket gjerne modellbåtaktivitet i sommersesongen. Dette var musikk i våre ører! Vi er vant med å høre alle argumentene for å ikke få lov til å kjøre modellbåt.

Vi begynte på et fruktbart samarbeid om hvordan vi i klubben og ”Hebbe” kunne få til et god plass for hans og våre aktiviteter. Vi var på befaringer på stedet, målte opp langs vannkanten, tegnet inn bryggeanlegg og bane og plasserte dette inn i forhold til strandlinje, lavo, oppstillingsplass etc. På våren og forsommeren gikk det med mange helger for å få bygget brygge, kjøreplatting og dommertårn. Hebbe stilte med gravemaskin for å slå ned peler og for å planere og utvide depot-området bak dommertånet. I klubben er det Arvid Andreassen og Trond Pedersen som har vært pådrivere og styrt dette prosjektet vel i havn.

Dermed kunne vi invitere til NC-4 på det vi mener er Norges flotteste kjørested for modellbåtracing. Ikke bare selve banen, brygge, dommertårn med innlagt strøm, egen brygge for hentebåt etc. er viktig for et slikt arrangement. Men også forholdene rundt, som stor parkerings/ oppstillingsplass, god plass til depot, strøm til campingvogner og lading av utstyr, og stor lavo med ildsted, gjør at man får en trivelig opplevelse.

Ut på kvelden etter fredagstrening ble det ble det tid til en liten åpningssermoni med spretting av champagne og noen raketter sendt til værs. Kanskje vel pretensiøst vil noen hevde, men dette er så stor fremgang fra tidligere kjøresteder at det var naturlig å markere overgangen til et så flott anlegg.

Men det var racing som skulle foregå, og kl. 9 lørdag morgen var vi klare for første heat. Det viste seg at den trådløse linken mellom startklokke og tidtagersystemet ikke fungerte ordentlig, så kabel fra dommertårnet til klokken måtte legges ut. Etter dette 20-minutters avbruddet fungerte utstyret perfekt, og vi syntes heatene ble avviklet i bra tempo, med maks 3 minutter fra hentebåt med døde båter er inne på brygga, til neste heat starter.

Været var ypperlig, med vindstille og sol. Riktig nok var høyresvingen vanskelig den første halvtimen på grunn av blending fra solskinnet, men problemet ga seg fort når solen steg.

Det var mye bra racing, og det ble bl.a. kjørt 30 runder i offshore 7.5 ccm som er veldig bra. Her gjelder det jo å ha full konsentrasjon i 8 minutter, og ikke gjøre noen krumspring som gjør at man får stopp tidlig i heatet og mister verdifulle runder. I hydroklassene var det også god innsats og store hastigheter.

I noen få av de tidligste heatene var det noen situasjoner der førerne skiftet spor rett foran andre båter. Dette ble slått ned på fra dommertårnet, med gult kort eller disk i heatet. Standarden var nå satt, og resten av konkurransen ble gjennomført uten stygg kjøring. Selvsagt er det kniving og episoder der det er så tett mellom båtene at det av og til fører til at de slår rundt eller stopper, men dette må vi kalle racing og ikke ureglementert kjøring.

Etter at alle lørdagens heat var ferdigkjørt ved halv sekstiden var det å sette båter og utstyr til lading, eller mekke eller justere slik at alt var klart for søndagen. Noen benyttet seg av muligheten til å prøvekjøre før det skulle være stille kl.19.

Hebbe hadde fyrt opp i lavoen og grillene var også i gang. Det ble riktig hyggelig med varm mat og godt drikke. Utetemperaturen var i ferd med å krype under 10 grader så lavoen var meget populær.

Det var meldt sol neste dag også, men det var gråvær som utviklet seg til lett regn som møtte oss på søndagen. Men heldigvis ikke noe vind fra nord som ville gjort det vanskelig for hydroene. Første heat startet få minutter over 9, og vi hadde fin flyt i avviklingen.

For å si noen ord om heatoppsettet (til de som ikke kjører aktivt), så er det Kjell G. Noddeland i NMSBF som legger inn alle de påmeldte i racesystemet. Her er det båtnr. i heatet, deltager, radiofrekvens, transponder-nr. (personlig eller NMSBF) som legges inn for alle heatene. Rekkefølgen på heatene settes slik at det blir en passende rullering mellom offshore og hydroheat og dette gjøres på PC’n i forkant av løpet. Alt dette er en viktig del av konkurransen, og gjør det mulig å kjøre heatene fort å greit uten et stort sekretariat. Poengsummer og antall runder holder systemet orden på, og summerer opp sluttresultater automatisk når alle heat er gjennomført. Men det krever også at riktig informasjon om frekvenser og transpondere tilflyter Kjell G. fra alle deltagere innen påmeldingsfristen, og her har vi et forbedringspotensiale. Det er ganske hektisk i dommertårnet under konkurransen, og å måtte inn i datasystemet for å endre transpondernummer osv. midt oppe i det som egentig skal gjøres under heatet skaper stress og fjerner fokus fra melding om døde båter, bøyepasseringer, og orientering om plasseringer.

Systemet er også fleksibelt slik at man kan velge å fremskynde noen heat, f. eks. ved dårlig vær (dvs. mye bølger) kan man kjøre de store båtklassene tidligere enn oppsatt.

I vårt tilfelle på søndag formiddag, ble det bestemt at vi skulle fremskynde et par hydro 15 heat for at Stein Tumert skulle få kjørt ferdig før han måtte dra for å rekke fly til Sveits. Det er ikke ofte vi har deltagere så langveis fra, så en rokering av heatene var alle enige om.

Vi overholdt kirketiden med stopp i kjøringen kl. 11-12, og alle hadde god tid til å benytte seg av vafler, pølser, brus og kaffe i kiosken. Her var det også bedre forhold enn vanlig da innlagt strøm, kjøleskap og god plass gjorde det trivelig for de som solgte og de som kjøpte. Strømaggregat som går tom for bensin, for lite strøm til å ha pølsekoker, vaffeljern og kaffetrakter i gang samtidig, var nå et tilbakelagt stadium!

Siste økt fra 12 og utover gikk bra, bortsett fra noe plunder med transponder som ikke ga signal i nest siste heat. Vi hadde også et tilfelle med en deltager som kjørte med feil frekvens. Dette førte til at denne båten gikk på land, men heldigvis ikke med for store skader. Det er få slike episoder (det hadde faktisk værte en på lørdag også, men uten skader), men det minner oss på at vi driver en sport med stort skadepotensiale på båt og utstyr, men også i verste fall for deltagere og publikum. Vi hadde sikkerhetsnett langs land og stålgjerde på enden av bryggen, så sikkerheten var ivaretatt på den måten, men hver enkelt deltager må selv være fokusert på å holde båter og radio i topp stand.

Etter noe forsinkelse pga. denne frekvenssaken var vi klar for premieutdeling ved 17.30-tiden. Det er flott å se at juniorene enda en gang er helt i toppsjiktet og tok med seg flere pokaler. I O-35 hadde vi ikke fått endelig resultat pga. nevnte transponderproblem, men riktig antall runder blir manuelt lagt inn i ettertid, og premiene delt ut på siste NM-runde i Arendal. T-skjorter og capser fra Statoil gjennom Bilutstyr AS ble delt ut til medaljevinnerne.

Vi som arrangerte konkurransen mener gjennomføringen gikk bra. Noen småting kan nok gjøres bedre, bl.a. bør vi fra dommertårnet være tydeligere på regelen om ikke å sette ut båter etter 30 sekunder til start.

Stedet og anlegget hørte vi bare positive kommentarer om.

Det var en del tilskuere, noen gjenkjente vi som ”gamle travere”, og vi håper disse og nye interesserte er så fristet av stedet og hobbyen at de melder seg inn i klubben og blir en del av vårt gode klubbmiljø. Eventuelt  finner de en nærmere klubb og på den måten kommer inn i miljøet for alle speedbåtinteresserte i landet.

Hilsen Buskerud RC Båtklubb

Sven Kolstad

============================================================================

Så var vi kommet til fjerde runde i norgescupen. Buskerud RC båtklubb stod som arrangør. Denne klubben hadde tidligere løpene på Damtjern i Drammen, men måtte kutte ut dette vannet, på grunn av autovern. Det ble da ikke mulig å parkere i nærheten av vannet. For en klubb i såpass tettbebygd strøk, viste det seg å være vanskelig å få et godkjent treningsvann. Dette resulterte i at de måtte arrangere de siste løpene på Østfold modellbåtklubb sitt vann de siste årene. Nå derimot, har de funnet nytt tilholds sted. Stedet heter Nedre Eggedal, på Sigdalsvannet. De har valgt å kalle vannet for Eggedal Aquadrome. Her holder Hebbes racing is-racing på vinterstid, og klubben møtte stor velvilje til å utøve sporten sin på sommertid. Klubben har i løpet av våren snekret som gale, for å få på plass brygge, kjørestand og dommertårn på rekord tid. Så vidt meg bekjent er det ikke noen andre klubber som har fått dette til så fort før.
Stedet står nå fram som Norges suverent flotteste kjøreplass. Her er god plass til alle teamene rundt brygga, og en enorm lavvo, til kveldskos. Brygga er bred og lang. Det var god plass. Den eneste klagen var fra Hilde Ertnes, som synes rampa var litt for bratt (med høyhelte sko…)
Mange fant veien oppover allerede torsdag kveld. Under dette løpet kjørte to av teamene buss! Den velkjente Tinituzz bussen til Sam Larsen og co, i tillegg til Team Yellow Racing, som for anledningen stilte med dobbeldekker.
Fredagen var det trening, og på kvelden braket det løs med offisiell åpning av anlegget. Med bløtepakke og sjampagne! Utover de små timer fikk Odd Erik sin bensindrevne blender kjørt seg. (det kan være lurt å ikke hive plast oppi den). Etter mørkets frembrud ble det en kort runde med "fast elektric", med led lommelykt tapet til baugen.
Lørdagen startet svært tåkete. Undertegnede fikk dessverre kun kjørt litt på Lørdagen, og ble mer og mer usikker på hvordan det skulle gå med kjøringen. Sikten var til tider nesten 0 oppigjennom dalen. Ved ankomst til førermøte lettet det, og sola varmet opp. T-skjorte vær i midten av september skjer ikke ofte. Etter et kort førermøte dro det i gang. I hydro 7,5 var det frekvenskluss, som ble løst med omstart etter 1. omgang. Etter 1. zenoah heat ble det et kort nytt førermøte. Noen alvorsord om stygg kjøring. Det ble presisert at det IKKE var lov til å kjøre inn i banen før bøye 1 og 4, for så å bryte seg inn igjen i spor 1. Ellers foregikk racet med grei avvikling.
Søndagen startet med litt duskregn. Dette ga seg utover dagen. Det siste offshore 3,5 heatet forløp seg svært spennende, med en rå duell mellom junioren Robin Løvdal Sunde og Jørn Markset. Her viste junioren hva han var god for! Det forekom litt radiotrøbbel, hvor blant annet en katamaran stak av og fartet over vannet for å finne land. Det ble også observert litt løse krystaller i mottakerne. Det er ikke lurt…
Løpets ”nykommer” må sies å være Magne Bjørnestøl. Helt nykommer er han riktig nok ikke, men han har ikke kjørt båtrace siden 2006 sies det. Med nybygd O 7,5 og zenoah båt tok han seier i begge klassene!

For klubbens ble det førsteplass i Robin Løvdal Sunde i O 3,5, førsteplass til Erik Størkersen i O-35. Her ble det ekstremt tett i toppen, hvor det kun skilte sekunder mellom de tre beste.I hydro 26 gas tok Leif Ellingsen 2 plass, foran hydro debutanten Trond Hødnebø. Gratulerer.

På vegne av Sørlandet Modellbåtklubb
Morten Hatlevoll (med stikkort klubbens medlemmer!)

 

 

Klikk for å se foto galleri

NC 4 2009 Resultater Hydro

NC 4 2009 Resultater Offshore