Heat Racing - NMSBF Race Report - NC1 2009:

Siste Oppdatering15.06.2009

Østfold Grand Prix NC1 2009

NC-1 gikk av stabelen 6-7 juni på Sæbyvannet i Svinndal, Østfold. Dugnad foregikk nærmest hele uka for klargjøring av kjøreplassen som er ØMBKs faste treningsplass. På onsdagen ble banen målt opp på nytt, nye racebøyer lagt ut, området frisert og parkeringen ble utvidet på andre siden av veien for å gjøre plass til alle deltakere og et forventet publikum. Ramma for rundetellerwirene ble også stemplet på plass i mudderet 20 meter ut fra flytebrygga. Et toalett på rampe ble levert og satt på plass ved parkeringsplassen.

Fredag: Det nye trådløse styringen av startklokka ble testet ut for å se om det virket som det skulle i praksis, men fortsatt er det noen bugs som må sorteres ut før vi kan stole helt på det. Tore Hilde har bygget og satt sammen systemet,- et meget fint tiltak for forenkling og opprigging av startklokka. Kl 12 var det åpent på banen for testing og prøvekjøring av båter. Med tanke på hvor mange som hadde meldt seg på var det forholdsvis lite kaotisk på banen. Vindretningen hadde ikke vært bra hele uka. Det var en viss bekymring for at hvis nordavinden fortsatte på lørdagen med store dønninger ville det ikke engang være noen vits å sette båter i hydroklassene på vannet.

Lørdag: Førerne ankom rekordtidlig, og det var ingen sure miner for at alle ble jaget til å bli parkert inne oppe i skogkanten for å få plass til alle bilene. Formann i forbundet, Kjell Gunnar Noddeland hadde på forhånd annonsert førermøte 07.30,- en time tidligere enn normalt da vi ble nødt til å starte tidlig for å rekke å avvikle alle heatene. Et rekordstort antall båter var påmeldt, hele 112 stk! Forman i ØMBK, Jon Ertnes hilste alle velkommen og Kjell Gunnar informerte bl.a om nødvendigheten av at alle førere måtte bidra til en rask rullering mellom heatene. Tiden mellom heatene ble redusert fra max 5 min, til 3 min. Det ville bli brukt stoppeklokke, og heatet ville bli startet punktlig enten førerne var klare på brygga eller ikke. I O-3,5 var 13 båter pakket sammen, og i O-15 11 stk. for å slippe delte heat. Han ønsket også 6 stk førere fra Sverige velkommen og informerte dem spesielt om norske regler som skiller seg fra de internasjonale. Kl 0800 var racet i gang med vanlig rullering mellom hydro og offshore heatene. Speaker og hoveddommer Øivind Reppen styrte med fast hånd løpet sammen med Espen Haugen som kjørte heatene på computeren. Vinden hadde løyet og snudd mot sørvest, så det var overhodet ikke noe problem lenger. Det knytter seg alltid litt spenning til årets første heat, om konkurransenerver, horn i panna, og at man på død og liv skal vinne starten og første heat med massekræsj og ødelagt båt som resultat før venstre sving. Dette ble heldigvis ikke resultatet i noe heat. Alt gikk på skinner! Alle rakk heatene sine, det var ingen klager over pakkede heat og alle virket fornøyde. Faktisk rakk vi å kjøre ferdig H-3,5 og 27 heatene på lørdag. I firetiden var godt over halvparten av heatene unnagjort og banen var åpen for trening, i utgangspunktet til kl 17, men det ble strukket noe ut.

Søndag: Førermøte 09.30. Jon Ertnes opplyste om at han var i dialog med den lokale presten mht kirketider og en utendørs gudstjeneste nord for vannet. Presten sa det var OK at vi drev med motorsport i kirketiden så lenge han forbeholdt seg retten til å smse oss hvis vi pga støy forstyrret gudstjenesten. Vi hørte ikke noe, så han ble tydeligvis ikke forstyrret. Kl. 10.00 var søndagens heat i gang, og de forløp like effektivt som på lørdag. Det var mye bra og disiplinert kjøring. I 17-tiden var det klart for premieutdeling. Jon Ertnes stod for speakertjenesten og kona Hilde for utdeling av pokaler og klemmer. Se heatracing siden under resultater for å få en nærmere oversikt over resultater i de forskjellige klassene fra NC-1. Vi i klubben syntes det var hyggelig at 6 svensker fant veien til oss. De takket pent for et seg og oppfordret oss til å gjøre gjenvisitt på deres Offshore race i Nora nord for Ørebro helga etter NC-2 i Kristiansand, dvs 5.-7.juli. Hittil har 4-5 stk fra ØMBK allerede meldt seg på.

Incidenter: Noen publikumsvennlige race insidenter ble selvfølgelig lagt merke til. I et av O-35 heatene var Glenn Salvesen så uheldig å få løft på den store Nodden rett under rundetellerwirene slik at båten ble tredd mellom dem, rorene hektet seg fast og vippet båten rundt slik at den med stor fart kjørte baugen til bunns. Da båten etter en evighet fløt opp så man at baugen og siden var skadet (hull) og at den hadde vært minst 20 cm nede i mudderet. Utrolig nok ble ikke wirene slitt av. Det kommer nok av at de er elastisk hengt opp bl.a med lodd. Etter to omstarter var systemet operativt igjen. Mer uheldig var Knut Egil Dalene med sin 35 Nodd. Radiotrøbbel i hans første heat førte til at båten traff land med full fart på andre siden av vannet med den følge at ror og drivverk (strut) ble så skadet at han måtte trekke seg fra konkurransen. Dette er ikke underholdende å se på. Alle har ved en eller annen anledning fått båten på land og det er aldri moro. En av svenskene var også uheldig og fikk i fullt driv i 80 km/t en hook til venstre på O-35 båten. Vi arrangører innså at plastnett som vern ikke holder mål i det hele tatt mht. publikums sikkerhet. Båten gikk nemlig rett gjennom.

Den rullende båtutstyrsbutikken til ”Mini Racing Teknikk” var populær. Her var det stor interesse, impulskjøp og klatthandling etter hvert som man innså hva man trengte av deler og duppedingser. De nye 26ccm bensinmotorene fra RCMK vakte interesse og i hvert fall en ble solgt til ØMBK.

En Stor takk til: Kais kone Ann Bråthen og deres to nieser Heidi og Siri som velvillig viet hele helga i kioskteltet og sørget for å mette og slukke tørsten til førere og publikum. Hoveddommer og speaker Øivind Reppen som hele lørdag og søndag avviklet løpet på en glimrende, hendig og effektiv måte. Espen Haugen som igjen med kyndig hånd styrte computeren med heatavviklingen. Formann Jon Ertnes må også nevnes som med entusiasme, iver og dyktighet har planlagt, delegert og trukket i alle trådene for at vi har fått avviklet et bra race alle kan være fornøyd med .

 

 

Klikk for å se foto galleri

NC1 2009 Resultater Hydro

NC 1 2009 Resultater Offshore