Heat Racing - NMSBF Race Report - NC1 2006:

Siste Oppdatering 29.05.2006

Sæbyvannet Grand Prix 2006

Østfold Modellbåtklubb, ØMBK hadde i år planlagt å arrangere andre runde i Norgescupen etter Sørlandet Modellbåtklubb, men pga tidlig sesongstart og tjukk is ble også i år ØMBK vert for det første løpet.

Torsdag kveld: Ny dugnad da ikke alt var klart helga før. Stativ for transponderwirer ble senket ned i mudderet 20m ut fra brygga, sperringer ved sjøen satt opp samt sperringer satt opp ved parkeringene for å avgrense depotområdet. Sarpsborg Arbeiderblad var på plass alt kl. 16.00 for å intervjue og ta bilder av førere og båter. Indre Smaalenene intervjuet Ole-Petter Sæther hjemme. Senere på kvelden dukket det sørlendinger opp som alt hadde reist hjemmefra på ettermiddagen 17. mai for å bevilge seg en skikkelig heat racing helg. I alt var 50 båter i de ulike klassene påmeldt.

Fredag: Fire ØMBK medlemmer hadde tatt seg fri hele dagen for å arrangere løp. Allerede i ni-tiden var en god del langveisfarende dukket opp og ventet på å få lov til å prøvekjøre. I 10-tiden var transponderwirer strukket ut og klokkeflåte lagt ut, og klarsignalet for prøvekjøring ble gitt. At det var gråvær og regn la ingen demper på kjørekløen. Mange ville benytte anledningen til å teste ut redskapen, både ny og gammel før første heat for sesongen. En båt ble her mer eller mindre knust da den for full maskin kjørte inn i stativet for transponderwirene pga knekt rorsplint. Det var tydelig at farten på båtene øker år for år. Spesielt i Offshore klassene. Jørn Marksets Supercat med den nye 35ccm ringmotoren vant prøvekjøringen fartsmessig. Det ble (litt bekymret) spekulert i om den ville egne seg i heat racing med den farten opp i mot 100 km/t. I Zenoah-klassen var det også kommet til nye raske v-bunnere og katamaraner. Nå er farten i denne klassen snart som i O-35.

Lørdag: Været fortsatt grått med regnbyger, depotområdet delvis gjørmete, men det la ingen demper på stemningen. Ca i 09.30-tiden var rundetellersystemet oppe og gikk, speakersystemet montert, startklokka lagt ut og treningsbøyene erstattet med nye konkurransebøyer. Siden det bare var tre løp til VM og meget viktig at rundetellersystemet fungerte som det skulle var utvikleren av ”BBK softwaren”, engelskmannen Rob Nelson på plass hele helga for å studere live hvordan softwaren fungerte i praksis i båtracing. Rob Nelson, Kjell Gunnar Noddeland og Stein Tumert har jobbet mye med systemet for å tilpasse det båtracing. Nytt i år er at vi kjører offshoreheatene på en tilnærmet internasjonal måte hvor det gjelder å få mest mulig runder på 8 minutter og minst mulig tilleggs-sekunder etter at tiden er ute. Internasjonalt og i VM kjøres det med 4 stk 8 minutters kvalifiseringsheat og en 12 minutters finale. Vi kjørte ikke 12 minutters heat som opprinnelig vedtatt da det ville være urettferdig siden vi hadde vedtatt å kjøre 4 heat hvor de 3 beste blir tellende sammenlagt. En litt uvant konkurranseform for oss som har blitt vant til korte intense heat på 8-10 runder, dvs 3-4 minutter. Det er ikke lenger like viktig å ta starten, men driftssikkerhet og et høyt og jevnt tempo teller mer. Det med å ta starten sitter likevel fortsatt i ryggmargen, og det var mange av oss som fikk tjuvstarter og dermed en runde ekstra før godkjent start. Det viste seg også at mange i de små O-klassene hadde knapt med tankkapasitet. Espen Haugen fra Kristiansand stilte sporty opp som computer-ansvarlig og holdt godt rede på heat og plasseringer. Kim Borg fra ØMBK stilte opp som speaker. To runder offshoreheat og fire runder hydroheat skulle avvikles på lørdag. Dagen forløp som vanlig med mye god og tett racing. Kona til formann Harald, Bitte, med jentene Milla og Ellisiv betjente kioskteltet og forsynte sultne modellbåtkjørere med mat og drikke. Moss Avis og Moss Dagblad dukket opp i pausa og intervjuet formann Harald og tok bilder. Det er bra at media viser interesse for hobbyen vår!

Søndag: Mye bedre vær, til og med sol, varmt og trivelig utover dagen. To runder i alle klasser skulle avvikles. Det hadde på lørdag kveld blitt bestemt å fremskynde starttidspunktet fra kl. 12.00 til 10.00, men tekniske problemer i starten med kontaktene på transponderwirene og startklokka forsinket en del først på formiddagen. Heatene ble avviklet uten startklokke med manuell nedtelling til start i stedet. Dette virket greit for de fleste førere. Også denne dagen forløp med mye fin racing. Spesielt ble det fra tilskuere kommentert at det var gøy å se Zenoah-heatene da de var tette og jevne med vekslende ledelse. For å studere de konkrete resultatene, gå inn på ”heat racing siden” under ”heat racing resultater.” En god del tilskuere hadde sett annonsen i avisa og kom for å se, og mange ble der lenge for å se og spørre og grave om alt mulig rart. Kiosksalget gikk strykende og pølser og vafler ble utsolgt før stevnet var slutt. I 17-tiden var det premieutdeling og deretter dro alle førere slitne hjem.

En takk til: Alle medlemmer i ØMBK som på forskjellig vis har bidratt med dugnadsinnsatts før og under løpet. Takk til Espen Haugen som stiller opp og styrer computeren uten engang å være med å kjøre båt. Til Kim Borg som var speaker hele lørdagen og Håkon Bøthun fra Bergen som villig stilte opp som speaker på søndag under Offshoreheatene. Til Bitten Skaug med jentene Mille og Ellisiv som stod i kiosken hele helga, og ikke minst til NMSBF formann Kjell Gunnar Noddeland som alltid setter opp alle heat før konkurransene.

Mvh,

Ole-Bjørn Tjugen, (ØMBK)

 

 

Klikk for å se foto galleri

NC1 Resultater