Hva er Heat Racing:

Last update: 11-03-2007

Heatracing er konkurranse kjøring med radiostyrte modell speed båter. Båtene, som er klassifisert etter motorstørrelse og skrogtype, kjøres på en oval bane som er 100 meter lang og 20 meter bred. Det kjøres tre klasser med flerskrogs båter og fem klasser med offshore liknende båter. Det kjøres også en OTA-klasse.

  • Hydroene er de båtene som likner minst på båt, men som til gjengjeld går fortest. Dette er en flerskrogsbåt. Disse kan under ideelle forhold oppnå hastigheter opp mot 130km/t.

  • Offshore-båtene kan være enten v-båter eller katamaraner, og de skal likne på virkelige offshore båter.

  • OTA-båtene er formel katamaraner, med stor likhet til sine originale storesøstre. Disse kjører på en trekant bane.

Løpene, eller heatene som de kalles, går ut på å først gjennomføre et bestemt antall runder. Antall runder varierer fra klasse til klasse. Førstemann til mål vinner heatet. Dette gir 400 poeng. Plassene nedover listen gir mindre poeng. I løpet av de to dagene konkurransene går over, er det om å gjøre å sanke flest mulig poeng. Plasseringen gir NorgesCup poeng, som til sist avgjør Norgesmesterskapet. 

Start prosedyren foregår på denne måten: På vannet, framfor kjørerene, ligger det en startklokke. Denne viser hvor lang tid det er igjen til selve starten går. Klokken startes. Det er da 2,5 min. til selve starten går. To minutter av denne tiden brukes til å starte motorene. Når det er 30 sek. igjen til selve starten, er det ikke lov til å starte flere motorer. I disse 30 sekundene skal båtene å volte rundt banen. Når “kjøresignalet” går, som er en blitzlampe, er løpet igang. Det er selvfølgelig om å gjøre å "treffe" startlinjen så nøyaktig som mulig. Kjører man over for tidlig er dette "tjuvstart, og kjøreren må kjøre en runde til før han får godkjent start.